19. 12. 2017.

Zašto će Lisk prestići Ethereum

Kopam malo po internetu, gledam specifičnosti pojedinih altcoina i uglavnom sve se svodi na isto, svaki nudi sigurnost, mogućnost transakcija bla bla, apsolutno na svakom sajtu piše isto. Međutim, realne razlike su veoma male, skoro i neprimetne, dok se nije pojavio ta daaam... Ethereum. Ethereum je prvi uveo mogućnost pravljena decentralizovanih aplikacija, tzv. DAPP, planiram da skorije ispišem nešto i o DAPP-u, zato neću previše zalaziti sad u tu temu. DAPP se svodi na to da aplikacija nije na nekom od hostova, koji drže na stotine websajtova, aplikacija i čega god, nego da bude raširena kroz blockchain. Zanimljiva stvar generalno i hajp može da krene, Etherium je veoma brzo skočio na $850(cena dok ovo pišem).
I sad gledam kako se prave te decentralizovane aplikacije preko Ethereuma i mogu reći da je malo komplikovano. Etherium je izbacio svoj node package, preko čega se poziva ta bliblioteka u node aplikaciji, a zatim postoji i novi programski jezik koji je osmislio sam tim Ethereum-a zvani Solidity.

I tako guglajući još dublje i intezivnije, naleteo sam na Lisk, sličan koncept kao Ethereum, ali umesto novog programskog jezika koriste čist JavaScript, tako da će biti mnogo lakše za praviti DAPP sa Liskom. Lisk zvanično nije izbacio svoje tool-ove za pravljenje DAPP-a, očekuje se da će se to desiti u martu sledeće godine. Zanimljiva stvar da je samo pre nedelju dana jedan Lisk koštao $8(dok ovo pišem $17.37). Ako sve prođe kako treba to će biti kraj za Ethereum, garantujem da će Lisk prestići Ethereum kad tad. Nama ostaje sad samo da čekamo mart kada će se znati više detalja oko pravljenja DAPP sa Lisk-om i kada će verovatno nastati veće turbolencije u ceni Liska.

Нема коментара:

Постави коментар